Expansioner av Battlefield 2

Liksom sina föregångare så fick Battlefield 2 flera expansionspaket efter sin release och dessa kom att hålla liv i spelet långt efter att dom flesta redan spelat sönder både kampanjläget och multiplayer banorna. En expansion i sig är ett spelpaket som tillför mer material till ett redan utgett spel, idag så kallas oftast expansionspaket och boosters istället för DLC (downloadable content) sedan nyare spelkonsoler gjort det möjligt att ladda ner och lagra mer information på interna hårddiskar. Men fenomenet i sig är inget nytt utan har funnits sedan början på 90-talet till PC – spel, fast istället för att ladda ner så köpte man oftast till expansionerna löst på skivor. Till Konsoler så kom expansioner ut på nåder och antingen då på externskiva som man fick sätta i efter att man startat spelet eller som en extern variant utav spelet. En expansion anses antingen vara fristående och därav extern till originalet och kan bara spelas med andra som har samma expansion eller som booster vilket ger mer material till originalet och kan användas närsomhelst.

BF2’s allra första expansion gick under namnet Battlefield 2: Special Forces och skall tydligen ha startat sin utveckling redan innan BF2 faktiskt släpptes, något som förargade en del spelare som menade att den då lika gärna kunde ingått i originalet. Special Forces fokuserade mer på infanteri snarare än fordonsbaserade strider som i originalet, vilket innebar att det mycket utav expansionen stängde ute icke-infanteribaserade enheter. 8 nya kartor blev tillgängliga och 6 stycken spelbara fraktioner. Det tillkom även 10 nya fordon, en massa tillbehör som förändrade utgångsläget i spelet (exempelvis gasmasker och gripkrokar) samt 8 nya vapen att leka med samtidigt som flera gamla vapen blev ersatta och det går inte längre att flyga jetflygplan. En riktigt skön detalj var dock att flera utav dom nya vapnen gick att även spela i originalet och inte bara i expansionen vilket gav gamla banor ett nytt mervärde.

Det kom även ut ett gäng expansioner som kallas för ”Booster Packs” och finns nuförtiden tillgängliga för gratis nedladdning. Booster packs skiljer sig dock från vanliga expansioner i och med att deras huvuduppgift är att tillföra med material till originalspelet och inte fungera som en egen expansion som exempelvis fristående Special Forces. Detta gör att Booster packs i mångt om mycket var en direkt föregångare till dagens DLC. Det första booster paketet var Battlefield 2: Euro Force och kom ut 2006. Här får spelare tillgång till den nya armén kallade European Untion Army som var beväpnade med nya 7 vapen och 4 fordon samt 3 nya kartor från olika länder inom EU och Asien. Kartorna innehöll varsitt eget uppdrag och det kunde handla om hur EU armén fick bekämpa kinas trupper vid kinesiska muren, attackera MEC trupper i Mellanöstern och ge förstärkningar till amerikanska trupper vid Kaspiska havet samtidigt som fienden försöker sinka en.

Nästa booster paket släpptes med undertiteln Armored Fury och innehöll även det 3 nya kartor samt 2 nya fordonsklasser.  Även här så hade varje karta varsitt uppdrag där man spelar som US Marine Corps som försvarar USA från invaderande styrkor i Alaska, på motorvägar och i Pennsylvania.